Szerelési segédlet

 
 

Trapézlemez szerelési útmutatóA trapézlemezek minimálisan , keresztcsatlakozások esetében pedig 10° dőlésszögű tetőknél alkalmazhatók. A trapézlemezek a rendelésben megadott hosszban vannak legyártva. A lemezeket utólagos alakításakor javasolt vibrációs, lemezvágó olló, vagy kézi olló ill. fűrész használata.

 

A trapézlemezek rögzítése 4,8x35mm-es méretű önfúró csavarokkal és EPDM vulkanizált gumi alátéttel rögzítjük a szerkezethez. A csavar akkor van megfelelően meghúzva, ha a gumi alátét “kibújik” az alátét acél része alól.A trapézlemezeket csakis az “alsó hullámnál” javasoljuk rögzíteni. Menetvágó csavarok használatakor tilos a nyílásokat előfúrni, vagy a csavarokat kalapáccsal beverni.

 

Ha a tetőfelületet keresztcsatlakozásokkal szükséges befedni, a fedési vonalat tetőlécekkel kell alátámasztani. A lemezek átfedése minimálisan 100 mm. A keresztcsatlakozások vonalára biztosító ragasztószalagot ragasztunk, 15°-os dőlésszögig tanácsos a ragasztószalag használata a hosszanti átfedéseknél is.

 

A felszerelés során minden fémreszelék és forgácsot puha kefével el kell távolítani a korrózió kialakulásának elkerülése érdekében a fém felületeken. Minden vágott élt a kémények, tetőablakok illesztésénél festékkel vagy lakkal kezelni kell.

Amikor új sort kezdünk, 15 cm-el takarjuk az előzőt.

 

 

Cserepeslemez szerelési útmutató

 

A cserepes lemez felszerelése előtt ki kell alakítani a lécezés távolságát. Az első, és az azt követő (eresz melletti) második léc távköze 260-280 mm, a tető lejtésétől függően. Az első léc távolsága a szélső homlok léctől 30-50 mm. Abban az esetben, ha nem használunk vízcseppentő lemezt az eresznél, ajánljuk élre verni az első lécet, mivel ezen a helyen csavarozzuk meg a fedőlemezt a megfelelő túlnyúláshoz. A tavaszi és őszi napokon jelentkező páralecsapódás miatt ajánljuk a páraáteresztő fólia alkalmazását. Hőszigetelt szerkezetnél a páraáteresztő fólia alkalmazása nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a tetőfólia az ereszlemezre takarjon, vagy belenyúljon a csatornába. A fóliára a szarufák mentén kontralécet kell felverni és azután ezekre a tetőléceket. A cserepes lemez táblák felhelyezése előtt, amennyiben a csatornakampók nem a homlokdeszkán lesznek elhelyezve, ezeket fel kell szerelni az összes bádogos elemmel együtt (szegélyek, oromszegély, stb.). Az esetlegesen beépítésre kerülő tetőkibúvókat, tetőablakokat is lemezelés előtt, a gyártó szerelési útmutatója alapján kell felszerelni.

 

A cserepes lemezek rögzítése 4,8x35mm-es méretű önfúró csavarokkal és EPDM vulkanizált gumi alátéttel rögzítjük a szerkezethez. A csavar akkor van megfelelően meghúzva, ha a gumi alátét “kibújik” az alátét acél része alól.

A csavarok átlagos felhasználása 6-9 db/négyzetméter. A csavarokat körülbelül 2 cm távolságra a hullámtörés alatt, a hullám völgyébe helyezzük úgy, hogy a fedőlemez szorosan felfeküdjön a tetőlécre. A tető széleinél a cserepes lemezt sűrűbben kell rögzíteni. A fedőlemezt a gerincnél minden alsó hullámban rögzíteni kell. A lemezek egymással történő összekötéséhez 4,8×20 mm-es lemezcsavart használunk. Az acéllemezre lépni csak puha talpú cipőben szabad, és csak a lécekkel alátámasztott hullámvölgyekbe szabad lépni.

 

Ha tetőablakok vagy kéménykiállások találhatóak a tetőszerkezeten, ajánlatos egy cseréphosszal ráfedni az összeillesztendő lemezre. Ha netalántán a lemez összeillesztés után elállna a tetőablaktól, csúsztassunk el egy hullámot és ha még mindig nem megfelelő, akkor igazodjunk a tetőablak vízvetőjéhez.