Szolgáltatások

 
Szaküzletünk az Ön igényeihez igazodva igyekszik kedvébe járni mind a termék eladások mind a szolgáltatások terén. Szolgáltatásainkat és termékeinket  széles választékban kínáljuk. 

Vállalunk Zalaegerszeg és környékén  kivitelezési munkákat, amelyeket nem kollégáink, hanem  velünk üzleti kapcsolatban álló kivitelezők végeznek el, a mi koordinálásunk mellett. Ebbe beletartozik előtetők készítése, tetőfedési munkák, lemez élhajlítás, ill. csatornarendszerek szerelése, javítása.

Ismertetők

 

Mi az a bádog?

Tulajdonságai

A bádog egy könnyű lemez, ami könnyen formázható, és a felületbevont változata nem rozsdásodik. Ezért előszeretettel használják az építőiparban, ereszekpárkányokhomlokzati díszek alapanyagaként. Régen előszeretettel készítettek belőle főzőedényeket, kádakat és más használati tárgyakat.

Gyártása

A bádogot régebben kézi munkával, kovácsolással állították elő, de a 18. század óta hengerléssel folyik a gyártása. A fehér bádogot a feketéből állítják elő, úgy, hogy a felületén található reveréteget eltávolítják, majd elvégzik a felületbevonást. A felületi revét pácolással, sósavas vagy kénsavas maratással távolítják el. A savmaradékot vízzel távolítják el a lemezek felületéről, megszárítják, majd az ón- vagy cinkbevonás (utóbbit horganyzásnak, horganyozásnak is nevezik) következik. Ez az adott fém olvadékába való mártással történik. Az így kapott fehér bádognak ezüstösen csillogó színe van.

A bádog elnevezés inkább a táblában való hengerléshez kapcsolódik, amit ma már nem alkalmaznak. A korszerű technológia szerinti gyártás folyamatos, vagy félfolytatólagos hengerlést jelent. Ugyancsak folyamatos módszerrel történik a pácolás és a fémbevonás is.

A táblalemezt, illetve a lemezszalagot – a felhasználási terület kívánalmai szerint – megfelelő méretre darabolják. Ez táblaollókkal és/vagy körollókkal történik.

Bádogosság

bádogosság a bádog feldolgozásával foglalkozó mesterség. A bádogos először kiegyengeti a lemezt, majd sablon alapján az úgynevezett írdalóval (Vorreisser) kirajzolja. Ezután a lemezt a megfelelő eszközökkel kiszabja, majd hajlítással, préseléssel vagy domborítással megformálja az adott darabot. A végső lépés – amennyiben szükséges – a részek áthajtással vagy forrasztással történő egyesítése.

Miért hasznos a Vízlopó?

Bizonyára látogatóinknak is feltűnt a vezetékes ivóvíz drasztikus áremelkedése. Nos erre megoldás lehet az esővíz összegyűjtése tároló edényekbe a legegyszerűbb módon. A megoldás nem más, mint a lefolyócsőbe épített szerkezet, a vízlopó. Beszerelése nagyon egyszerű, és nem igényel különösebb szakmai hozzáértést sem. Kihajtható nyelvével szabályozható a víz folyási iránya; kihajtva a gyűjtőedénybe, becsukva pedig az eredeti irányba folyik el a víz.

Csapadékvíz elvezetők szerelése

  A tetőfedésről a csapadékot a csatornába ereszszegély lemezzel kell bevezetni úgy, hogy a csatorna belső peremét mindenütt átfedje.   A csatorna és a párkány közötti távolság, egyéb előírás hiányában 25-30 mm legyen.

  A függő ereszcsatornát mindíg úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy a csatorna külső peremén túlfolyó csapadékvíz az épület homlokzati síkja előtt tudjon lefolyni ezért a fal felöli részen 10 mm-rel magasabb legyen mint az elején, valamint az eresz mélységét is célszerű úgy kialakítani hogy, a csúszó hó elkerülje. Így megakadályozhatjuk az épület és az eresz károsodását!

  A csatornatartókat lehetőségtől függően 70-90 cm távolságra szereljük, ügyelve, hogy a sarokhoz és a véghez minnél közelebb is rögzítve legyenek. A tartók szerelését a tető két végénél kezdjük, majd kifeszített zsinór segítségével a köztes tartókat is felszereljük. Az ideális lejtés folyás irányába 3-4 mm/fm!   Az alumínium ereszcsatornát popszegecs és TRIFA bádogragasztó segítségével toldjuk, a horgany-horganyzott-vörösréz anyagot pedíg forrasztással. A vízelvezetési rendszerek folyásirányba nem szűkülhetnek!!!Az ellentétes irányba lejtő és a hosszabb ereszeknél mindíg biztosítani kell a dilatációt! Ennek egyik legegyszerűbb módja a függesztett betorkollócsonkban kialakított csúszó kapcsolat.   A lefolyócsövet is célszerű mérőzsinór segítségével a falra jelölni a pontos és esztétikus felfogatás miatt. A szükséges idomokat is popszegecs és TRIFA bádogragasztóval valamint a fent említett anyagoknál forrasztással toldjuk, ügyelve a folyásirányra.

Csatorna rendszerek felépítése